Blog Layout

Vad är växa-stödet?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Växa-stödet finns till för enmansföretagen och är till för att underlätta möjligheten till att anställa en första person, men även för att öka sysselsättningen. Ett stöd som var tänkt som tillfälligt blev istället permanent. I det här inlägget går vi igenom vad det här stödet egentligen innebär och vad som krävs för att ta del av det. Det finns även uppgifter om ett eventuellt utökat stöd i och med pandemin, men mer om det senare!
 

Vad är växa-stödet?

Enmansföretagen utgör en stor del av den svenska näringslivet. För att stimulera de här företagen finns det ett växa-stöd. Stödet finns till för att uppmuntra enmansföretag till att anställa en första medarbetare och därmed kunna utveckla arbetsmarknaden och ekonomin. Med växa-stödet får enmansföretagen tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för sin första anställda. För handels- och aktiebolag infördes stödet den 1 januari 2018 och stödet innebär att arbetsgivaren för sin första anställda endast betalar ålderspensionsavgiften om 10,21% i arbetsgivaravgifter. Tanken var att stödet skulle vara tillfälligt och att reglerna skulle upphöra vid slutet av år 2021, men istället blev det ett permanent stöd. 

För att vara berättigad stödet krävs det att företaget räknas som ett enmansföretag. Följande räknas som enmansföretag:
  • En enskild firma som inte har betalat ut någon avgiftspliktig ersättning sedan den 1 januari 2016.
  • Ett aktiebolag som inte har betalat ut lön eller någon annan avgiftspliktig ersättning till någon sedan 1 januari 2017. Detta bortsett från högst en delägare, företagsledare (som kan vara delägare) eller närstående till någon av de här personerna. Med närstående menar Skatteverket till exempel make/maka, föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barn. 
  • Ett handelsbolag som har högst två delägare där de inte betalat ut någon avgiftspliktig ersättning sedan 1 januari 2017. 
En annan faktor som är viktig för att ett företag ska vara berättigad stödet är att det krävs att den första anställningen omfattar en sysselsättningsgrad om minst 20 timmar per vecka - alltså halvtid - och att anställningen pågår under minst en tremånadersperiod. Frånvaro i form av till exempel sjukdom eller Vård Av sjukt Barn påverkar inte rätten till stödet. 

Växa-stödet kommer INTE gälla för dig som delägare även om du är anställd i ditt egna bolag. Det är viktigt att ha koll på att det är en extern första anställd som kommer att omfattas av det här stödet. 

Det finns även ett maxtak för hur hög lön stödet omfattar. För nedsättning av arbetsgivaravgifterna finns ett tak på 25 000 kronor per månad. Innebörden av det blir att man som arbetsgivare betalar full arbetsgivaravgift på lön överskjutande det här beloppet. Företag kan som mest få stödet under 24 månader i följd. Det beslutet togs i augusti 2019. Tidigare var det max 12 månader i följd som var maxgränsen för stödet. 

Varför är det viktigt att ha koll på växa-stödet?

Genom att vara medveten om och ha koll på reglerna kring växa-stödet kan man som enmansföretagare också utnyttja det. Det kommer framförallt att gynna företagets ekonomi eftersom det är en ganska stor skillnad på 10,21% och 31,42%. 31,42% är den procentsats som gäller för full arbetsgivaravgift och 10,21% är när man endast betalar ålderspensionsavgiften. Kanske har du tänkt att du skulle ha råd att anställa en person. Men nu när du lärt dig om växa-stödet kanske du har möjlighet att anställa två nya medarbetare just för att du får ta del av växa-stödet. Det kan även vara bra att vara påläst om växa-stödet så du vet hur du ska gå tillväga för att ta del av stödet.

Ett räkneexempel: 
Vi utgår från att den anställda har en månadslön på 25 000 kronor. 
  • Full arbetsgivaravgift: 7 855 kronor. (25 000 * 31,42%)
  • Arbetsgivaravgift med växa-stödet: 2 553 kronor. (25 000 * 10,21%)
  • Differens: 5 302 kronor. (7 855 - 2 553)
  • Totalt 24 månader: 127 248 kronor. (5 302 * 24)
Det här betyder att en arbetsgivare som anställer en person med växa-stödet under en tvåårsperiod kan spara in 127 248 kronor vilket är en ganska maffig summa. Notera att det beloppet gäller för en anställd med en månadslön om 25 000 kronor. 

Tips och kom ihåg!

Det är viktigt att komma ihåg att stödet är kopplat till en specifik anställd. Det går alltså inte att få stöd för fyra olika medarbetare som arbetar 3 månader vardera under ett år. 

Om du har rätt till växa-stödet ska du först och främst vara registrerad som arbetsgivare. Är du inte redan registrerad som arbetsgivare gör du det på verksamt.se. För att få växa-stödet kryssar du i ruta 062 på individuppgiften i arbetsgivardeklarationen på den anställda i fråga. Kom ihåg att noga kolla igenom förutsättningarna för stödet så du inte använder stödet utan att vara berättigad det. 

Nu under våren gäller det även att vara uppmärksam för en eventuell utökning av växa-stödet. Regeringen har lämnat ett förslag om att tillfälligt utöka det här stödet. Förslaget innebär att enmansföretag som inte har någon anställd och som anställer antingen en eller två personer kommer att ha rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Det gäller även för företag som har en anställd och som anställer ytterligare en medarbetare. Förslaget säger att det här skulle gälla under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.

Sammanfattning

Ett stöd för att växa är nog något som alla nya företagare inte känner till. Men att få tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter kan vara avgörande för företagskassan eller för att anställa en första medarbetare. Viktigast är att komma ihåg kraven för att vara berättigad stödet så att det inte används felaktigt. Ditt företag ska räknas som ett enmansföretag och arbetstiden för den anställda måste uppgå till minst 20 timmar i veckan under 3 månader. Glöm inte heller bort lönetaket som finns och att det blir full arbetsgivaravgift på överskjutande lönedel.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring växa-stödet. Vi kan hjälpa dig att undersöka om ditt företag har rätt till stödet, eller kanske behöver du hjälp med hur du fyller i deklarationen. Stora eller små frågor och funderingar, du är alltid välkommen att kontakta oss!

Inlägget publicerades 2021-04-30.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: