Blog Layout

Vad är arbetsgivaravgifter?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Varifrån kommer egentligen de 31,42% som arbetsgivaravgifterna består av? Gäller samma procent för arbetsgivaravgifter för alla? De här frågorna hoppas vi kunna hjälpa dig att besvara. I det här inlägget kommer vi att gå igenom vad arbetsgivaravgifterna egentligen är och vad de här pengarna faktiskt går till. Vi kommer även att gå igenom några olika faktorer som kan ge en nedsättning av arbetsgivaravgifter. 
 

Vad är arbetsgivaravgifter?

Arbetsgivaravgifter är en kostnad för företag som betalas för alla anställda. Beloppet som ska betalas beräknas med 31,42% av den anställdes bruttolön inklusive förmåner. Om det här beloppet antas vara mindre än 1 000 kronor under ett inkomstår behöver arbetsgivaren varken betala arbetsgivaravgifter eller göra något skatteavdrag. I vissa fall, till exempel för skolungdomar och pensionärer, är avgiften lägre. De här avgifterna betalas in till staten för att den anställda ska omfattas av ett grundläggande socialt försäkringsskydd. 

Ett räkneexempel:

Månadslön: 30 000 kronor.
Förmånsbil: förmånsvärde 4 600 kronor.
Ålder på anställd: 35 år → arbetsgivaravgift på 31,42%.

Bruttolön: 34 600 kronor. (30 000 + 4 600)
Arbetsgivaravgift: 10 871 kronor. (34 600 * 0,3142)

Arbetsgivaravgifterna tas ut i form av sociala avgifter. De består av följande delar:
  • Ålderspensionsavgift (10,21%)
  • Sjukförsäkringsavgift (3,55%)
  • Arbetsmarknadsavgift (2,64%)
  • Föräldraförsäkringsavgift (2,60%)
  • Efterlevandepensionsavgift (0,60%)
  • Arbetsskadeavgift (0,20%)
Sedan ingår även den allmänna löneavgiften på 11,62%. Viktigt att komma ihåg är dock att det här inte är någon social avgift. Den allmänna löneavgiften är skatt. På grund att det så är det bara de som är skattskyldiga i Sverige som ska betala den här avgiften. De som inte ska betala den här avgiften är till exempel utländska arbetsgivare som inte har en fast arbetsplats i Sverige men som har anställda som är avlönade för arbete i landet. 

För egenföretagare som bedriver en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag talas det istället om egenavgifter. Egenavgifter är alltså de sociala avgifter som egenföretagare betalar in. I Sverige är det Skatteverket som sköter administrationen för både arbetsgivaravgifter och egenavgifter. 

Det finns några faktorer som kan ge en nedsättning av arbetsgivaravgifter. Här redogör vi kort för dessa:

  • Nedsättning vid arbete med FoU. Från och med januari 2014 kan arbetsgivaravgiften sättas ned med 10% av avgiftsunderlaget vid beräkning av arbetsgivaravgifter när personer arbetar med Forskning och Utveckling. Ungdomar och pensionärer omfattas dock inte av den här nedsättningen. 

  • Regional nedsättning. Vid arbete med ett fast driftställe i ett stödområde kan en nedsättning göras med 10 procentenheter. Ett stödområde är ett av Skatteverket angett område där de vill öka stimulansen av företagande. De flesta områdena ligger i Norrland och i de norra delarna av Dalarna och Värmland där det bland annat är långa avstånd, låg befolkningstäthet och sämre tillgång till service. Stödet får beräknas på ett avgiftsunderlag om max 71 000 kronor per månad men får aldrig göra så att arbetsgivaravgifterna understiger ålderspensionsavgiften om 10,21%. 

  • Växa-stöd. Stödet omfattar kort och gott tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifter för enmansföretagare som anställer en första medarbetare. Arbetsgivaren betalar då endast ålderspensionsavgiften som ligger på 10,21%. Det gäller endast för den första anställda.

Varför är det viktigt att ha koll på arbetsgivaravgifter?

Arbetsgivaravgifter är en sådan sak som ofta bara flyter med. Det är inte alltid en faktor som företagare lägger massa energi och tanke kring. Men genom att ha koll på vilka regler som gäller och vad som ingår i arbetsgivaravgifterna kan företag minska sina kostnader. 

Det är också viktigt för nya företagare att vara medvetna om att det här är en kostnad som tillkommer för varje anställd. Det är inte bara en lön som ska ut, det ska också betalas in arbetsgivaravgifter. Så det är en viktig del när företag ska räkna på hur mycket en anställd kommer att kosta. Det är även en skyldighet för företagare att varje månad redovisa och betala in arbetsgivaravgifterna till Skatteverket. Det ska ske den 12:e varje månad. I januari och augusti är det dock den 17:e som gäller. 

Tips och kom ihåg!

När du ska anställa en ny medarbetare är det såklart viktigt att göra en beräkning för hur mycket den anställda kommer att kosta. Glöm då inte att räkna med arbetsgivaravgifterna som är 31,42% av bruttolön och förmåner eller den procentsats som passar in på den anställda i fråga. 

Ett tips är att i den mån det går anställa ungdomar. Ska du anställa extrapersonal kan du sträva efter att anställa 15-18-åringar om det för arbetet inte krävs någon speciell utbildning. Då kommer du betala en arbetsgivaravgift på 10,21% istället för 31,24% vilket är en ganska stor skillnad. Det gynnar inte bara ditt företags ekonomi, du är även med och bidrar och hjälper unga att få in en fot på arbetsmarknaden. 

Från och med 1 januari 2021 till och med 31 mars 2023 kommer arbetsgivaravgifterna för unga födda 1998-2002 även att sänkas för ersättning upp till 25 000 kronor. Det här är ett beslut som kommit i och med pandemin och arbetsgivaravgiften är då sänkt till 19,73% under den angivna perioden.

Sammanfattning

Arbetsgivaravgifter betalas alltså för att det ska finnas ett slags skydd för den anställda. Olika arbetsgivaravgifter gäller för olika åldrar så ha koll på det när du ska anställa nya medarbetare. Glöm inte heller att det finns möjlighet till nedsättning av arbetsgivaravgiften för vissa företag och i vissa områden.

Behöver du hjälp med att räkna på kostnader för en framtida anställd? Eller kanske stöd för att omdeklarera januari månad i och med den nya reglerna kring nedsatta arbetsgivaravgifter för unga födda 1998-2002? Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss så kan vi se hur vi kan hjälpa dig och ditt företag på bästa sätt!

Inlägget publicerades 2021-04-23.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: