Blog Layout

Vad är tabellskatt?

Micaela Steger

5 minuters läsning


“Jag har skattetabell 32 och därför betalar jag 32% i skatt” eller “Preliminärskatten är en fast procentsats” är kommentarer och påståenden som kan komma från medarbetare. Kanske tänker du som arbetsgivare likadant. Men riktigt så ser det inte ut vid beräkning av preliminärskatt. I det här inlägget kommer vi att gå igenom vad tabellskatt egentligen är och hur man kan komma fram till vilken skattetabell som ska användas för olika personer samt hur man läser av en skattetabell. 
 

Vad är tabellskatt?

Tabellskatt är den inkomstskatt som används i Sverige. Det är alltså den skatt som betalas på löntagares inkomst. Många tror att preliminärskatten, som är den uppskattade summan för skatten som ska betalas kommande år, beräknas med en fast procentsats som ligger någonstans kring 30%. Eller att skatten är 32% om man har skattetabell 32 och att den är 33% om man har skattetabell 33 och så vidare. Så är dock inte fallet. Inkomstskatten beräknas utifrån en tabell. Vilken skattetabell som används för preliminärskatt beror på vart man är bosatt. Den skatt som dras från lönen innefattar kommunalskatt, landstingsskatt samt eventuell kyrkoavgift. Med andra ord har löntagare olika skattetabeller beroende på vilken kommun och landsting man bor i och även om man är medlem i svenska kyrkan eller inte.

Om vi ska bli lite mer konkreta kan vi först titta på en bild från en skattetabell.


De fetstilta spannen visar belopp för det skattegrundande beloppet. Det är alltså en löntagares lön samt skattepliktiga förmåner och ersättningar. Utifrån vart man ligger på den raden ser man i kronor till höger vilken skatt som ska betalas. Det beloppet dras då från den kontanta bruttolönen - inte från det skattegrundande beloppet. 


Det finns 7 olika kolumner att välja på utifrån vilket skattegrundande belopp som gäller. Nedan redogör vi för vilken kolumn man ska välja:

  • Kolumn 1: gäller för arvoden till anställda som inte har fyllt 65 år vid årets början. Det är den kolumn som används för de flesta.
  • Kolumn 2: gäller för pensioner och andra ersättningar till den som är vid årets ingång fyllt 66 år.
  • Kolumn 3: gäller för arvoden, löner och andra ersättningar för den som har fyllt 66 år vid årets början och då inkomsten ger rätt till förhöjt jobbskatteavdrag. 
  • Kolumn 4: gäller för sjuk- och aktivitetsersättning för den som vi årets ingång inte har fyllt 66 år.
  • Kolumn 5: gäller för pensionsgrundande ersättningar som inte är löner. Det kan till exempel vara vid ersättning från arbetslöshetskassan. 
  • Kolumn 6: gäller för till exempel pensioner som vid årets ingång inte fyllt 66 år ännu. Det gäller så länge ersättningen inte är underlag för allmän pensionsavgift eller att den inte ger rätt till jobbskatteavdrag. 
  • Kolumn 7: gäller för löner, arvoden och liknande ersättningar för den som vid årets ingång fyllt 65 år men inte 66 år.


Ett exempel:

Månadslön: 30 000 kronor.

Förmån: 5 000 kronor.

Skattegrundande belopp: 35 000 kronor. (30 000 + 5 000)

Kolumn: tillhör kolumn 1.

Preliminärskatt: 7 169 kronor.

Nettolön: 22 831 kronor. (30 000 - 7 169)




Varför är det viktigt att veta vad tabellskatt innebär?

Det är viktigt att ha koll och kunskap kring hur skattereglerna ser ut i Sverige. Gällande tabellskatten är det framförallt viktigt för att du som arbetsgivare ska kunna förklara för dina medarbetare hur inkomstskatten beräknas. Det är vanligt att anställda kommer och säger “varför får jag ut mindre lön än Karl? Vi tjänar ju exakt lika mycket”. Det är såklart viktigt att du inte pratar om den andra medarbetares lön och villkor men du kan förklara för den upprörda medarbetaren att skatten beror på vart man bor och blir även olika beroende på om man är med i kyrkan eller inte. 

Tips och kom ihåg!

För att räkna fram en löntagares skattetabell kan den antingen hämtas från Skatteverkets webbtjänst eller så kan den räknas fram enligt en formel. 

Kommunalskattesatsen + Landstingskattesatsen + Avgift för trossamfund = Din skattetabell. Tänk på att vi alltid avrundar uppåt till närmaste heltal. 

Det finns finns 12 olika skattetabeller, skattetabell 29-40. De högre tabellerna, 36-40, används oftast i kommuner med hög kommunalskatt och där personen i fråga även är med i kyrkan eller annat trossamfund. 

Ett datum som kan vara bra att lägga på minnet är den 1 november. Det är var en anställd bor vid den tidpunkten som ligger till grund för hela kommande skatteår. Om en medarbetare är folkbokförd i Stockholms kommun den 1 november 2020 är det skattetabell 30 som gäller hela det kommande året 2021 oavsett om medarbetare flyttar till Solna kommun där skattetabell 29 används den 2 november. Kort och gott är det den kommun man är folkbokförd i den 1 november varje år som avgör vilken skattetabell som kommer ligga till grund under hela det kommande året. 

För dig som arbetsgivare och utbetalare av lön kan du använda dig av FOS-förfrågan för att ta reda på dina anställdas preliminärskatteuppgifter. Förkortningen står för Fråga Om Skatteavdrag. Förfrågan skickas till Centrala skatteregistret som sedan lämnar svar till dig.

Sammanfattning

Nu har vi alltså rett ut hur inkomstskatten faktiskt beräknas med tabellskatten. Det är fortfarande många medarbetare som inte förstår eller vet hur beräkningarna för skatteavdrag görs. Som arbetsgivare är det ditt ansvar att faktiskt hjälpa dina anställda att förstå vad skatteavdragen grundar sig på. Efter att du har läst det här inlägget har du säkert lärt dig i alla fall en sak som du inte tidigare visste eller hade koll på. Nu kan du även ge bra svar till dina medarbetare som eventuellt kommer och är missnöjda för att en kollega får ut mer pengar trots att de har samma lön. Kom ihåg att aldrig diskutera andras situationer med medarbetare som jämför sig och är missnöjda!

Vi vet att det kan vara krångligt med alla skatteregler som gäller för dina anställda. Om du behöver hjälp eller har några funderingar är du välkommen att höra av dig till oss så ser vi hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt!

Inlägget publicerades 2021-05-14.
Inlägget uppdaterades 2023-05-10.
Kontakta oss
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
By Micaela Steger 31 Jan, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på vad CSRD faktiskt innebär, varför det är viktigt att ha koll på samt dela några enkla tips och kom ihåg för dig som driver ett mindre företag.
Share by: