Blog Layout

Vad är semester?

Micaela Steger

6 minuters läsning


Vårdagarna börjar bli fler och fler. Rätt vad det är så är sommaren här. Ytterligare en sommar som kommer att påverkas av pandemin och semesterplanerna kanske inte kommer att se ut som vanligt. Men ledighet, det ska vi ha i alla fall! I det här inlägget kommer vi att gå igenom vad semester egentligen är och hur det funkar med semesterdagar samt hur anställda intjänar sina betalda semesterdagar. Att ha koll på hur semester hanteras kan vara nyttigt både för arbetsgivare men även för de som är anställda. 
 

Vad är ett semester?

Semester är kort och gott ledighet från arbete. I Sverige finns det en semesterlag som reglerar reglerna kring semester och den här lagen ger alla anställda rätt till minst 25 dagars semester varje semesterår. För anställningar som planeras pågå under max 3 månader finns det möjlighet att avtala om att en semesterersättning betalas ut istället för ledighet. Det gäller även när företag har extra- eller säsongsarbetare. 

Betalda semesterdagar
För att anställda ska ha rätt till betald semester krävs det i regel att den anställda har tjänat in betalda semesterdagar under intjänandeåret som infaller före semesteråret. Att prata om intjänandeår och semesterår kan skapa stor förvirring. Därför tänkte vi ställa upp ett exempel! Notera att vi i det här exemplet utgår från semesterlagen med ett generellt semesterår som sträcker sig från 1 april till den 31 mars. Genom kollektivavtal eller lokala avtal kan arbetsplatser välja andra modeller. Till exempel semesterår enligt kalenderår. Alltså att semesterårsskiftet sker den 1 januari varje år. 

Intjänandeår- 1 april 2021 - 31 mars 2022
Under den här perioden tjänar anställda in betalda semesterdagar. För att få full betald semester krävs det att anställda arbetat 100 procent under den här perioden. Jobbar anställda heltid brukar de tjäna in cirka 2 semesterdagar per månad. Faktorer som kan påverka intjänandet kan vara frånvaro i form av tjänstledighet, föräldraledighet överstigande 120 dagar eller sjukfrånvaro överstigande 180 dagar. 

Semesterår- 1 april 2022 - 31 mars 2023
Under den här perioden är det dags att ta ut de intjänade semesterdagarna. Arbetsgivare ska sträva efter att erbjuda sina anställda 4 veckors sammanhängande ledighet under perioden juni till augusti. Notera att den här perioden också är ett intjänandeår för semesteråret 1 april 2023 - 31 mars 2024. Intjänandeår och semesterår går alltså omlott varandra.

Så här räknar du fram dina anställdas antal betalda semesterdagar:

((Anställningstid under intjänandeåret - ej semestergrundande frånvaro) / antal dagar på året) * Semesterrätten

Ett exempel:
Anställningstid under 1 april - 31 mars: 20 maj till 31 mars → 316 dagar.
Ej semestergrundande frånvaro: Tjänstledig i 30 dagar.
Årets dagar: vanligtvis 365.
Semesterrätt: vanligtvis 25 dagar. Kan avtalas om rätt till fler än 25 dagar.

(( 316-30 ) / 365) * 25 = 19,59 → 20 betalda semesterdagar. 
Dagarna avrundas ALLTID uppåt till den anställdes fördel.

Obetalda semesterdagar
En anställd har alltid rätt till 25 dagars ledighet varje semesterår. Undantaget är dock att en medarbetare som anställs efter den 31 augusti endast har rätt att ta ut 5 obetalda semesterdagar under det aktuella semesteråret fram till den 31 mars. 

En arbetsgivare kan aldrig tvinga en anställd att ta ut obetalda semesterdagar. Inte heller om en anställd med 25 dagars betald semester vill spara 5 dagar. Då har den anställda rätt till det och arbetsgivaren kan inte tvinga den anställda att ta ut dessa 5 betalda dagar. Arbetsgivaren kan alltså tvinga en anställd att ta ut 20 betalda semesterdagar varje semesterår. Om ett företag till exempel stänger sin verksamhet under ett antal veckor på sommaren måste arbetsgivaren kunna erbjuda arbete inom arbetsplatsens verksamhet till de som inte vill vara lediga utan att få betalt. Är det inte möjligt får arbetsgivaren bevilja de anställda permission vilket innebär att den anställda får lön under ledigheten. 

Så här räknar du fram dina anställdas obetalda semesterdagar:

Semesterrätten - antalet betalda semesterdagar

Enligt det tidigare exemplet:
25 - 20 = 5 obetalda semesterdagar.

Förskottssemester
Enligt lokala avtal eller överenskommelser på arbetsplatsen kan nyanställda omfattas av förskottssemester. Det innebär att trots att den nyanställda inte har tjänat in någon betald semester kan få möjlighet att ta ut ett visst antal semesterdagar utan att det görs några löneavdrag. Om den anställda är kvar hos arbetsgivaren efter fem år från det att semestern togs ut skrivs skulden av. Om den anställda avslutar sin anställning innan de fem åren har gått är personen återbetalningsskyldig och det kommer att regleras i samband med att slutlönen betalas ut. Den anställdas skuld till företaget får bara dras från semesterersättning - alltså intjänad men ej uttagen semester, sparad semester, semesterdagar som intjänats i år - inte på faktisk lön.

Varför är det viktigt att ha koll på reglerna kring semester?

Många anställda är noga med att kunna utnyttja sin semester till fullo och därför kan det för dig som arbetsgivare vara bra att veta vad som gäller för att hålla dina medarbetare nöjda och tillfreds med att de faktiskt får de semesterförmåner de har rätt till. Det är även viktigt för att du ska kunna ta ställning till vilka semestervillkor som ska gälla för dina anställda. Hur många dagars semester ska de ha rätt till? 25 dagar eller kanske ännu fler? Förskottssemester? Är det något du vill erbjuda dina anställda? För att ta de här besluten kan det som sagt vara bra att först ha lite kött på benen i form av kunskap. 

Tips och kom ihåg!

Semestern är en tid då anställda ska återhämta sig och koppla av. Blir en anställd sjuk under sin semester har personen rätt att byta ut sin semesterdag och anmäla sjukfrånvaro istället. På så sätt kan den anställda ta ut ersättningssemester som det kallas vid ett senare tillfälle. En anställd kan inte kräva att ersättningssemestern ska tas ut i samband med den ordinarie semestern men det är krav på att arbetsgivaren låter sin anställda ta ut den under det pågående semesteråret. 

Det är viktigt att det finns rutiner för det här på arbetsplatsen. Gör medarbetarna medvetna om att det här är möjligt och även vad som gäller för att de ska ha rätt till det. Vem ska de meddela? Och hur? Krävs läkarintyg från dag 1 eller hur ska en medarbetare kunna styrka sin nedsatta arbetsförmåga?

Om anställda har mer än 20 betalda semesterdagar per år har de rätt att spara en eller flera överskjutande dagar i upp till 5 år. Det är arbetsgivaren som är ansvarig att se till att de sparade semesterdagarna tas ut inom 5 år. Arbetsgivare kan aldrig tvinga en medarbetare att ta ut mer än 20 betalda semesterdagar under ett semesterår. Vill en anställd spara överskjutande dagar har de rätt till det.

Sammanfattning

Utvilade och pigga medarbetare är bra medarbetare, det kan vi nog alla vara överens om. Var noga med att dina anställda verkligen tar ut sin semester. Minst 20 dagar om de är betalda. Har en anställd inga betalda semesterdagar kan du i alla fall uppmuntra till någon eller ett par veckor ledigt. Kanske kan det vara bra med förskottssemester? Vårt tips är att börja planera sommarsemestern i god tid. Då kan det vara enklare att gå dina anställda till mötes med deras önskemål. Känns det svårt och krångligt med vilka regler som gäller kan du alltid slå oss en signal eller kontakta oss via mejl!

Inlägget publicerades 2021-04-09.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: