Blog Layout

Vad är en K10a?

Micaela Steger

4 minuters läsning


Snart är det dags att lämna in din inkomstdeklaration. För dig som ägare i ett fåmansbolag blir det då högaktuellt att även färdigställa din K10-blankett. Det kan finnas många frågetecken kring hur blanketten ska fyllas i. Måste alla skicka in en K10:a? Vad händer om jag inte skickar in den? Behöver jag fylla i alla sidor i blanketten? I vissa fall kan det vara extra klurigt att få det rätt - men med det här blogginlägget hoppas vi kunna vägleda dig för att få allt rätt!
 

Vad är en K10a?

K10:an är en blankett som lämnas till Skatteverket som en bilaga till din inkomstdeklaration. Det gäller för ägare som har kvalificerade andelar i ett fåmansbolag. Med fåmansbolag menar vi ett aktiebolag - eller en ekonomisk förening - där det är fyra personer eller färre som äger mer än 50 procent av aktierna. Med de kvalificerade andelarna menas att du själv eller närstående är verksam i betydande omfattning i bolaget. Har du kvalificerade andelar i flera bolag behöver du skicka in en K10:a per bolag. Är ni flera ägare i ett bolag behöver varje ägare skicka in varsin K10:a eftersom den är personlig.


Värt att nämna är att K10:an endast lämnas för fysiska personer - alltså lämnas blanketten inte in om en juridisk person - alltså ett företag - är ägare av aktierna i ett bolag.


Såhär fyller du i din K10:a


Sida 1 - Utdelning Alternativ 1. Den här sidan fyller du i om du använt dig av förenklingsregeln vid beräkning av gränsbelopp. Dessa belopp gäller enligt schablon:


  • Beskattningsåret 2021 – 183 700 kr
  • Beskattningsåret 2022 – 187 550 kr
  • Beskattningsåret 2023 – 195 250 kr


Sida 2 - Utdelning Alternativ 2. Den här sidan fyller du i om du använt dig av huvudregeln. Det alternativet kan vara mer fördelaktigt om du har lönekostnader i företaget eller att du själv eller närstående uppfyller lönekravet samt att du äger minst 4% av andelarna i bolaget.


Sida 3 - Avyttring av andelar i fåmansföretag. Det här sidan är endast aktuell om du sålt några eller alla andelar i företaget under året. Du behöver alltså inte fylla i något på den här sidan om du inte gjort det. Med en avyttring menar vi enkelt sagt när andelar säljs eller att företaget likvideras.


Sida 4 - Lönebaserat utrymme. Den här sidan är aktuell för dig som uppfyller lönekravet. Här gör du då en beräkning för att avgöra om du uppnått det eller inte. När du beräknar gränsbeloppet för inkomståret 2022 är det de utbetalda lönerna under 2021 som du räknar på. Värt att nämna är att så lite som 1 krona för lite i lön gör att du inte uppfyller lönekravet.

Varför är det viktigt att ha koll på vad en K10:a är? 

Det är viktigt att du lämnar in din K10-blankett varje år så du kan hålla koll på ditt gränsbelopp. Som ägare med kvalificerade andelar i ett fåmansbolag har du möjlighet att enligt 3:12-reglerna ta ut utdelning till låg beskattning på 20%. Även om du säljer kvalificerade andelar i företaget så beskattas du med 20% upp till ditt gränsbelopp. I vårt tidigare blogginlägg om 3:12-reglerna kan du läsa mer om gränsbelopp!


Tips och kom ihåg!

Om du inte arbetar i företaget eller är verksam i betydande roll i företaget är dina andelar okvalificerade. Då är det istället 25% som används vid beskattning av utdelning och vinst vid försäljning. Då kan du fylla i en K12:a - dock finns det inga krav för det om det inte skett någon försäljning eller tagits någon utdelning under året.


I situationer då det till exempel kommit in nya delägare i företaget, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag så kan det vara lite extra klurigt att få till allt. Var därför extra uppmärksam om det gäller för ditt företag och ta hjälp om du känner dig osäker.


Sammanfattning

Så, nu hoppas vi att du har fått en bättre förståelse för vad en K10-blankett är för något och vad du behöver tänka på när du fyller i och lämnar in den. Det är viktigt att du håller koll på vilka år som används vid de olika beräkningarna samt vara uppmärksam på om det sålts andelar i företaget. Kom ihåg att du kan behöva skicka in flera K10-blanketter!

Om du känner dig osäker på vad som gäller för dig och ditt företag - eller om du vill slippa fokusera på de här administrativa delarna av ditt företagande så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Då kan vi hjälpa dig med din K10:a men även en mängd andra saker!

Inlägget publicerades 2023-02-28.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: