Blog Layout

Vad är pension?

Micaela Steger

6 minuters läsning


Enligt pensionsmyndigheten är det nästan hälften av alla svenskar som idag inte känner till hur det svenska pensionssystemet fungerar. Det betyder att det finns en stor okunskap - och ännu svårare kan det vara som egenföretagare. Har en egenföretagare verkligen samma möjligheter som en anställd till pension - eller finns det ett större eget ansvar? I det här inlägget går vi igenom vad pension egentligen är. Sedan går vi djupare in på hur det fungerar för dig som företagare när det kommer till just pensionssparandet.
 

Vad är pension?

När det är dags att gå i pension ska du fortfarande kunna försörja dig - och det är där pensionen kommer in. Man kan säga att pensionen är uppskjuten lön som du får ta del av senare i livet. Det finns tre olika delar när det kommer till pensionssparande. Nedan går vi kort igenom dessa:

Allmän pension
När du har en inkomst och betalar skatt så tjänar du in pengar till den allmänna pensionen. Inkomsten måste inte vara lön - det kan också vara till exempel föräldrapenning eller sjukersättning. Dock gäller det inte utdelning trots att man betalar skatt på den. Den allmänna pensionen består sedan av två delar - inkomstpension och premiepension. Totalt avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till den allmänna pensionen per år. Dock finns det ett tak på 7,5 prisbasbelopp. Av dessa 18,5 procenten går 16 procent till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen. Premiedelen kan du själv välja om du vill placera i fonder - i annat fall ligger pengarna kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Om du vill se hur du ligger till med pensionen och välja hur premiedelen ska investeras så kan du logga in på minpension.se.

Räkneexempel:
Vi utgår från en månadslön om 44 375 kronor.

 

Tjänstepension


Den här delen av pensionen betalas av arbetsgivare. Det är ingen rättighet men cirka 9 av 10 anställda i Sverige har en tjänstepension. Hur tjänstepensionen ser ut varierar väldigt mycket eftersom den bestäms genom kollektivavtal eller mellan arbetsgivare och anställd. Tjänstepensionen är en mycket viktig del eftersom den allmänna pensionen ofta blir ganska låg. Tjänstepensionen ger även ekonomiska skydd vid sjukdomsfall eller i värsta fall dödsfall. 


Mer om individuellt pensionssparande (IPS)


Det här pensionssparandet är bundet och ett IPS-konto kan öppnas hos de allra flesta bankerna. Med ditt IPS-konto kan du spara i olika former - vanligt är att göra det i fonder och aktier. Det som är speciellt med den här typen av sparande är skatterna och avgifterna. Bland annat betalas en schablonskatt eller avkastningsskatt som det även kallas varje år. Sedan kan det även tas ut avgifter beroende på vilken sparform som är valt för ditt konto. Där gäller det att vara vaksam för vilka avgifter som finns för just ditt val. När det senare är dags för utbetalning från IPS-kontot beskattas det som inkomst av tjänst.


Eget sparande till pension



För det egna pensionssparandet finns det i regel tre olika vägar att gå.

  • Investeringskonto (ISK) - Då sparar du skattade pengar i aktier eller fonder. I det här fallet är det du själv som äger kontot. 
  • Kapitalförsäkring - här betalar du också in till aktier eller fonder men istället ägs de av ett försäkringsbolag. En kapitalförsäkring består nästan alltid även av någon typ av försäkring.
  • Amortera på bolån - har du bolån kan det i kombination med det egna sparandet även hjälpa att amortera på lånet. På så vis minskar du de utgifter du sedan har när du går i pension.


Varför är det viktigt att ha koll på pension som företagsägare?

Som egenföretagare är det du själv som ansvarar för att du tjänar in pension. Därför är det viktigt att ha koll på vilka vägar du kan gå. Som egenföretagare är det till exempel inte självklart att du tar ut lön och om så är fallet går du miste om den allmänna pensionen. 

Tips - så kan du som företagsägare pensionsspara

Vårt första tips är att du i den mån det går tar ut lön eller överskott och betala in skatt och arbetsgivaravgifter för dessa. På så vis får du ta del av den allmänna pensionen. För att maximera den allmänna pensionen ska du ta ut en årslön om 532 500 kronor (2022) - vilket motsvarar taket på 7,5 inkomstbasbelopp. Den årslönen motsvarar då en månadslön på 44 375 kronor.

De flesta anställda får som sagt en tjänstepension. Men är man företagare gäller det att kompensera för att den faller bort. En riktlinje att gå efter är att spara mellan 4,5-6 procent av din lön före skatt. På lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp - alltså på lönedelar över 44 375 kronor (2022) per månad - behöver du spara 30 procent ytterligare. Det här sparandet kommer då på ett ungefär motsvara vad en anställd med kollektivavtal får. 

Räkneexempel:
Vi utgår från en månadslön på 44 375 kronor.


Sen är det viktigt att komma ihåg att du kan göra avdrag för det privata pensionssparandet. I din inkomstdeklaration till Skatteverket kan du göra avdrag med upp till 35 procent av lönen. Riktlinjerna för avdrag är följande: 


  • Du får göra avdrag om du endast betalar in till den allmänna pensionen i bolaget. Alltså inte om du har en tjänstepension. 
  • De belopp som gäller är att avdraget får vara högst 10 prisbasbelopp. År 2022 är det alltså 483 000 kronor.
  • För att avdrag ska vara möjligt krävs även att pensionssparandet måste ske i en pensionsförsäkring eller via ett individuellt pensionssparande (IPS). 


Ett sista tips kommer från pensionsmyndigheten som även vi står bakom. De rekommenderar att spara i globala aktieindexfonder som totalt per år inte har avgifter som överstiger 0,2 procent. På så vis kan du ha ett långsiktigt sparande där risken är spridd över hela världen och därför inte beroende av specifika marknader eller branscher. 


Sammanfattning

Prisbasbelopp, inkomstbasbelopp, premiepension, allmän pension och eget pensionssparande. Ja - begreppen är många och ofta är det svårt att att förstå hur de hör ihop - eller hur de inte hör ihop. Vi hoppas att du efter det här blogginlägget har blivit en aning klokare. Framför allt när det kommer till pensionssparande för egenföretagare. 

Vi vill att du ska ha den bästa helhetslösningen för dig och ditt företag och vi hjälper dig gärna hitta rätt. Små justeringar kan göra stora förändringar - så tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med att hitta den bästa pensionslösningen för dig och din verksamhet! 

Inlägget publicerades 2021-11-30.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: