Blog Layout

Vad är en anställningsform?

Micaela Steger

7 minuters läsning


Provanställning, provjobba, tillsvidareanställning, visstidsanställning? Ja - vilken anställningsform ska man egentligen välja till sina nyrekryterade medarbetare och kan man verkligen låta någon “provjobba” gratis? Lagen om anställningsskydd är en skyddslag för arbetstagare och det är där villkoren för olika anställningar regleras. I det här inlägget kommer vi presentera och gå igenom de olika anställningsformer som finns enligt LAS. Vi ger även en kort beskrivning av dem. Vi tar även upp en uppdatering av lagen som trädde i kraft 2016. 
 

Vad är en anställningsform?

En anställningsform reglerar hur en anställning ser ut. De olika anställningsformerna som finns regleras i LAS - Lagen om anställningsskydd. Om ett företag skulle vara anslutet till ett kollektivavtal så är det där det regleras vilka anställningsformer som är tillåtna på företaget. 

Det ska i den anställdas anställningsavtal framgå vilken anställningsform som gäller. Om det inte avtalas om någon anställningsform gäller det att avtalet gäller tillsvidare. I praktiken innebär det då att en ny anställning alltid är en tillsvidareanställning om inget annat har avtalats. 

Det finns i regel två anställningsformer - men sedan finns det flera varianter på dessa. Nedan redogör vi för de olika anställningsformerna.

Tillsvidareanställning - även kallad “fast anställning”
Det här är den absolut vanligaste anställningen på den svenska arbetsmarknaden. Här finns det ingen i förväg bestämd tid för hur länge avtalet ska gälla. Anställningen upphör normalt genom uppsägning. Det finns dock en uppsägningstid för den anställde som varierar beroende på hur länge anställningen har pågått. Det kan vara allt ifrån två månader om anställningen pågått mellan två och fyra år eller hela sex månader om den sammanlagda anställningen är minst tio år. 

Provanställning
Det är mycket vanligt att arbetsgivare på rutin börjar med en provanställning när de tar in nytt folk. En provanställning ska ha syftet att övergå till en tillsvidareanställning. Provanställningen får pågå i högst 6 månader. Det krävs även att det finns ett så kallat prövobehov. Ett exempel på när det inte föreligger ett prövobehov är om en arbetsgivare återanställer en tidigare anställd person samtidigt som tjänsten inte skiljer sig från den tjänst personen tidigare haft. Prövotiden är bra både för arbetsgivaren och den anställda eftersom de båda kan känna av varandra och om tjänsten verkligen är passande. Om du som arbetsgivare under provanställningen vill säga upp personen gäller det att meddela detta 14 dagar i förväg. 

Tidsbegränsade anställningar
Den här typen av anställning har en tidsbegränsning och villkoren för dessa bör skriftligt framgå i anställningsavtalet. 

Allmän visstidsanställning
En allmän visstidsanställning kan tillämpas utan något direkt skäl från arbetsgivarens sida. Ofta används den här formen av anställning vid till exempel arbetstoppar eller när det blir aktuellt med tillfälliga projekt. Avtal för den här typen av anställning kan träffas för högst två år under en femårsperiod. Efter att den här tiden har passerat övergår den allmänna visstidsanställningen till en tillsvidareanställning. 

Vikariat
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställning där vikarien arbetar istället för en person som är frånvarande på grund av till exempel semester, sjukfrånvaro eller föräldraledighet. Det som måste framgå i avtalet för ett vikariat är vem vikarien ersätter eller vilken befattning vikariatet avser. Det är även viktigt att uppge för vilken tid vikariatet ska gälla. Det kan antingen vara bestämt till en viss tid alternativt kan vikariatets upphörande bestämmas till dagen då den ordinarie personalen kommer tillbaka efter sin frånvaro. Även för ett vikariat gäller att om en sådan anställning pågår i mer än två år under en femårsperiod så övergår tjänsten till en tillsvidareanställning. Ett vikariat saknar uppsägningstid - om inget annat har avtalats.

Säsongsanställning - även kallat feriearbete
Den här typen av anställning är tillåten för arbete som endast kan bedrivas under en viss del av året till följd av naturens olika väderomslag. Det kan till exempel vara anställning på en campingplats eller som liftvärd på en skidanläggning. Längden på en säsongsanställning behöver inte fastställas - utan den löper så lång som säsongen naturligt är. För den här typen av tidsbegränsad anställning finns det ingen begränsning för hur många år den kan pågå. 

Varför är det viktigt att ha koll på de olika anställningsformerna?

För dig som arbetsgivare är det alltid viktigt att ha koll på regler och lagar som ska gälla för dina anställda och det gäller även när du ska sätta deras anställningsvillkor. För att få glada och drivna medarbetare är det viktigt att de ges de rättigheter de faktiskt har. Ingen person ska behöva gå med en osäker anställning bara för att det känns bättre från ditt håll som arbetsgivare. Anställda ger mer förtroende till sin arbetsgivare om de får schyssta villkor och utan att känna sig utnyttjade. 

Sedan har det i och med den nya regeln om övergång från visstidsanställning till en tillsvidareanställning - som vi tar upp i nästa stycke - gett arbetsgivare ytterligare en skyldighet till de anställda. Det är en informationsregel som innebär att arbetstagare med en tidsbegränsad anställning har rätt att få ut information från sin arbetsgivare om vilka olika anställningar personen i fråga har haft. 

Tips och kom ihåg!

För de tidsbegränsade anställningarna finns det sedan 2016 en kompletterande regel. Som tidigare nämnt övergår de flesta visstidsanställningarna till en tillsvidaretjänst om den pågått i mer än två år under en femårsperiod. Enligt den nya regeln ska den sammanlagda anställningen fortfarande överskrida två år men det behöver inte längre ske inom en femårsperiod. 

För att det här ska kunna nyttjas krävs det även att andra anställningsformer ska ha varit aktuella följt på varandra - till exempel vikariat eller säsong. Det får inte heller ha gått mer än 180 dagar mellan anställningarna. Den här regeln gör det bättre för anställda i och med att arbetsgivare inte längre kan stapla olika former av tidsbegränsade anställningar efter varandra - därmed blir det enklare för arbetstagaren att kvalificera sig för en tillsvidareanställning. Viktigt att komma ihåg är dock att andra regler kan gälla om det finns kollektivavtal. 

Gällande provanställning är vårt tips att du som standard alltid ger dina nyanställda en provanställning även om du har bra magkänsla för personen i fråga. Då kan du som arbetsgivare undvika att bli “fast” med medarbetare som visar sig inte passa för tjänsten.

I vissa fall kan arbetsgivare försöka få potentiella medarbetare att “provjobba” gratis under en period. De kan då kalla det för en provanställning - det är felaktigt. Tar du som arbetsgivare in arbetskraft ska de alltid få betalt - även om det är på prov. 

Sammanfattning

Det finns flera i regel två anställningsformer men sedan finns det varianter på dessa. Det är viktigt att du väljer den anställningsform som passar bäst respektive medarbetare. Som grundpelare är det bra att ha en provanställning som standard för alla nya - så länge det föreligger ett prövobehov, vilket det gör i de flesta fall. Kom även ihåg att få ner vad som gäller för anställningen i ett anställningsavtal - vilken anställningsform erbjuds och under vilken period gäller det. 

Är du osäker på vilken anställningsform du ska erbjuda eller känns det oklart vilka regler som gäller för uppsägningstid eller liknande för de olika anställningarna? Eller kanske har du funderingar på vad som faktiskt bör framgå kring anställningsformen i anställningsavtalet? Tveka inte att höra av dig till oss! Vi kan både berätta mer om anställningsformerna och även hjälpa dig att upprätta ett anställningsavtal med korrekta uppgifter. 

Inlägget publicerades 2021-11-01.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: