Blog Layout

Vad är diskriminering?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Antalet anmälningar om diskriminering har ökat under de senaste fem åren. Det betyder i sig inte att förekomsten av diskriminering har ökat men det visar på att det finns ett ökat behov av insatser för att motverka diskriminering. En insats som har gjorts är en förstärkning av bestämmelser och lagar kopplat till diskriminering. 

Fler anmälningar kan visa på en ökad förståelse för vad diskriminering faktiskt är men ännu råder en osäkerhet. Handlar en händelse om diskriminering eller är det “bara” en kränkning? Vilka skyldigheter har alla arbetsgivare? I det här inlägget tydliggör vi vad diskriminering är och vilka olika former och diskrimineringsgrunder som finns kopplat till lagen.
 

Vad är diskriminering?

Diskriminering kan ibland vara svårt att förklara. I vardagligt tal brukar vi säga att diskriminering innebär att någon blivit särbehandlad, eller så kan det handla om orättvisor. Med andra ord vid tillfällen då någon gör skillnad på olika människor. Många gånger kan händelser som uppfattas som diskriminering i lagens mening inte alltid räknas som det. 

För att en händelse enligt Diskrimineringslagen ska anses vara en diskriminering krävs det att följande punkter är uppfyllda: 
  • En person har blivit missgynnad eller kränkt.
  • Händelsen ska ha skett inom någon av de samhällsområden som uppges i lagen. Till exempel i arbetslivet eller vid utbildning.
  • Det ska handla om någon av de former av diskriminering som beskrivs i lagen.
  • Händelsen måste även vara kopplad till någon av de sju diskrimineringsgrunder som uppges i lagen.

I lagen uppges sex olika diskrimineringsformer. Nedan redogör vi för vad de olika formerna innebär.
  • Direkt diskriminering. När en person missgynnas på grund av att personen i fråga behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation. Ett exempel kan vara när en arbetssökande inte blir kallad till intervju trots att en annan person med likvärdiga meriter blir det. 

  • Indirekt diskriminering. Uppstår när det finns regler eller rutiner som kan verka neutral men som i själva verket missgynnar någon utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Ett exempel kan vara om en arbetsgivare ställer höga krav på språkkunskaper i svenska vid en rekrytering. Vilket resulterar i att personer som har svenska som andraspråk missgynnas.

  • Bristande tillgänglighet. Uppstår när en arbetsgivare inte löser skäliga tillgänglighetsåtgärder för att en person med funktionsvariation ska få likvärdiga möjligheter som de personer utan en funktionsvariation. Ett exempel kan vara att en anställd är rullstolsburen och behöver en ramp eller hiss för att ta sig fram i verksamhetens lokaler. Då kan arbetsgivaren vara skyldig att installera de nödvändiga hjälpmedlen som krävs. Dock tas hänsyn till bland annat verksamhetens ekonomi samt hur varaktig anställningen verkar vara.

  • Trakasserier och sexuella trakasserier. Innebär att någon agerar för att kränka en annan person eller ett uppträdande av sexuell natur som kränker en annan persons värdighet. Det kan till exempel handla om en arbetsgivare som försvårar arbetssituationen för en kvinna som är gravid, sexuella kommentarer eller ord samt om någon tafsar eller ger närgångna blickar.

  • Instruktioner att diskriminera. Är när en person eller verksamhet ger instruktioner till någon annan att diskriminera. Det kan till exempel vara en arbetsgivare som till ett bemanningsföretag uppger att de inte vill anställa personer över en viss ålder. 

Slutligen har vi de sju diskrimineringsgrunderna:
  • Kön
  • Könsöverskridande identitet eller uttryck
  • Etnisk tillhörighet
  • Religion eller annan trosuppfattning
  • Funktionsnedsättning
  • Sexuell läggning
  • Ålder.

Varför är det viktigt att ha koll på reglerna kring diskriminering?

För dig som arbetsgivare med anställda är det extremt viktigt att ha koll på vad diskriminering är och vad de olika formerna och grunderna innebär. Detta eftersom du har det övergripande ansvaret att se till att det inte sker någon form av diskriminering inom din verksamhet. År 2017 förstärktes även lagar och bestämmelser på så vis att arbetsgivare nu även är skyldiga att arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering. Sedan är det framför allt de större företagen som har högre krav på sig att till exempel dokumentera lönekartläggningar. Om någon döms för olaga diskriminering kan det resultera i böter eller till och med fängelse. Vilket kommer ha en mycket negativ påverkan för ditt företag och verksamhet.

Tips och kom ihåg!

För att upprätthålla en god stämning och ett trevligt klimat i din verksamhet som är fritt från diskriminering och trakasserier kan ett tips vara att redogöra för vad som gäller på arbetsplatsen i en policy eller en personalhandbok om en sådan finns. Då blir alla dina anställda medvetna om vad som gäller och att du som arbetsgivare inte accepterar sådana beteenden. 

Du som arbetsgivare bör även veta att det finns ett förbud mot repressalier. Ett svårt ord som nog kräver en liten förklaring. Ett förbud mot repressalier innebär att en person som anmält eller påtalat diskriminering inte får mötas av någon form av bestraffning. Om en anställd har anmält en diskriminering är det inte tillåtet för en arbetsgivare att på något vis försämra personens arbetsförhållanden genom att till exempel ta ifrån arbetsuppgifter eller ge personen en orimlig arbetsbörda.

Sammanfattning

För att gynna sitt företag kan man många gånger vilja göra på ett visst sätt. Kanske vill man bara anställa unga nyexaminerade personer eller så antar man att en kvinna i en viss ålder möjligen kommer skaffa barn och vill därför inte anställa den kvinnan för att det kan bli en stor kostnad för företaget - mammaledighet, vikarier och så vidare. Men här gäller det att tänka till! Arbetsmarknaden ska vara fri från diskriminering och här har du som arbetsgivare ett mycket stort ansvar. Mångfald och olikheter är ofta bra för en verksamhet och utvecklingen kan gå mycket snabbare när man får input från människor med alla de olikheter som finns. 

Kontakta oss gärna för att diskutera vad du kan göra för att din verksamhet ska vara fri från diskriminering - eller om du har frågor om vad som gäller vid till exempel en rekrytering.

Inlägget publicerades 2021-07-30.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: