Blog Layout

Vilka deadlines måste jag ha koll på i ett aktiebolag?

Micaela Steger

4 minuters läsning


För aktiebolag finns det många deadlines och viktiga datum att hålla koll på under verksamhetsåret. Det är årsredovisningar, momsdeklarationer och arbetsgivardeklarationer - bland många fler. I det här inlägget kommer vi redogöra för de allra viktigaste.

Deadlines


ÅRSREDOVISNING

En årsredovisning är en sammanställning av ett företags räkenskapsår. De är lag på att en sådan ska upprättas för alla aktiebolag - oavsett storlek på bolaget.

Årsredovisningen för ett aktiebolag måste inkomma till Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Om företaget tillämpar kalenderår som räkenskapsår gäller alltså att årsredovisningen är inskickad senast den 31 juli.

Att tillägga är att den ordinarie bolagsstämman ska hållas max sex månader efter räkenskapsårets utgång. Bolagsstämman är alltså där bolagets årsredovisning och revisionsberättelse läggs fram. Slutligen, om det krävs att ett aktiebolag anlitar en revisor ska årsredovisningen överlämnas till revisor senast 4,5 månader efter räkenskapsårets utgång.

INKOMSTDEKLARATION 2

Inkomstdeklaration 2 är ett företags årliga deklaration - och som även är underlag för den slutliga skatten som företaget ska betala in.


Att vara digital i detta sammanhang är som vid många andra tillfällen fördelaktigt. Om inkomstdeklarationen lämnas digitalt förlängs ovan deadlines med respektive en månad.


MOMSDEKLARATION


Moms - eller mervärdesskatt som det även kallas - är en skatt som betalas när vi köper varor och tjänster. Som privatperson är det inget man behöver tänka på eftersom det oftast ingår i priserna. Som företagare däremot behöver du deklarera och betala moms.


Månadsmoms. Om ditt företag omsätter mer än 40 miljoner kronor så måste du deklarera moms varje månad. Omsätter företaget mindre är det valfritt att deklarera månadsvis. När du har månadsmoms så ska momsen deklareras - och betalas till Skatteverket cirka en och en halv månad efter momsperiodens utgång - vanligtvis runt den 12:e. 


Exempel


Kvartalsmoms. Om ditt företag omsätter mer än 1-40 miljoner kronor så måste du deklarera moms varje kvartal. Omsätter företaget mindre är det valfritt att deklarera kvartalsvis. När du har kvartalsmoms så ska momsen deklareras- och betalas till Skatteverket ca en och en halv månad efter momsperiodens utgång - vanligtvis runt den 12:e.


Exempel


Årsmoms. Om ditt företag omsätter mindre än 1 miljon kronor så får du deklarera moms årsvis. Du får även välja att göra det kvartals- eller månadsvis om du skulle vilja det. När du har årsmoms så ska momsen deklareras- och betalas till Skatteverket vid lite olika tillfällen, beroende bl.a. på vilket räkenskapsår företaget har och om det har skett handel med andra företag inom EU. Om det har skett handel inom EU så ska du deklarera den 26:e i andra månaden efter räkenskapsårets slut. Om det inte har skett handel inom EU så ska du deklarera det första normala deklarations­datumet efter deadline för inkomst­deklaration 2.


Exempel


ARBETSGIVARDEKLARATION


En arbetsgivardeklaration är något som alla företag som är registrerade som arbetsgivare behöver lämna in. I den redovisas utbetalda ersättningar, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter.


Senast omkring den 12:e månaden efter att lön har betalats ut, så ska arbetsgivardeklaration deklareras och betalning av arbetsgivaravgifter och avdragen skatt betalas till Skatteverket. 


Exempel


F-SKATT

När ett företag är godkänt för f-skatt innebär det att företaget ansvarar för att betala in skatter och avgifter på ersättningar för arbete.


PERIODISK SAMMANSTÄLLNING


Om ditt företag har sålt varor eller tjänster till ett annat företag inom EU, så ska du inte lägga på någon moms på din försäljning - förutsatt att köparen uppger sitt momsregistreringsnummer/VAT-nummer. Vid sådan typ av försäljning så ska du lämna in en så kallad periodisk sammanställning till Skatteverket, som redogör för värdet av det som sålts. Deadline för periodisk sammanställning beror på om du har sålt varor eller tjänster, samt om du lämnar in denna på papper eller digitalt. Om du har sålt endast tjänster så lämnas periodisk sammanställning kvartalsvis, men om du sålt både tjänster och varor, eller endast varor, så lämnas periodisk sammanställning månadsvis. 


Exempel


Varför är det viktigt att hålla koll på deadlines?

Framförallt är det viktigt att hålla alla deadlines för att undvika eventuella förseningsavgifter - de kan komma att påverka företagets ekonomi ganska rejält om det slarvas under flera års tid. Men det är även viktigt att komma ihåg att struktur är viktigt för bolagets framgång och för den bild som ges av företaget. Om ditt företag följer de lagar och regler som finns kommer fler kunder att välja er.

Tips och kom ihåg!

Ett första tips är att komma ihåg att många datum för deadlines utgår från vilket räkenskapsår som tillämpas på företaget. När du vet vilka datum som gäller för dig och ditt bolag rekommenderar vi att du lägger in deadlinesen i din kalender - men också att du lägger in påminnelser och tid för planering av dina deadlines.

Sammanfattning

Det är verkligen många olika datum att hålla koll på. Det är både f-skatt, arbetsgivardeklarationer, momsdeklarationer med fler - och alla ska in vid olika tillfällen. Vill du ha hjälp att hålla koll på allt som behöver göras, så är du varmt välkommen att kontakta oss!

Inlägget publicerades 2022-07-15.

Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: