Blog Layout

Vad är ett klimatbokslut?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Många har säkert hört talas om ett bokslut, ett finansiellt sådant. Men färre har nog hört om begreppet klimatbokslut. Under senare år har klimatet legat alltmer i fokus och det har blivit en viktig faktor i människors vardag. I det här inlägget kommer vi gå igenom vad ett klimatbokslut är - och varför det är viktigt för dig som företagare att vara med på noterna. Med ett klimatbokslut kan företag stärka sitt varumärke och visa att man faktiskt tar sitt ansvar för att bidra till en bättre och friskare planet. Dessutom kan ett aktivt klimatarbete bidra till en starkare ekonomi för företaget!

Vad är ett klimatbokslut?

Ett klimatbokslut redovisar hur ett företags klimatpåverkan har sett ut under det gångna året. Samtidigt kan det här bokslutet användas som ett underlag när företag ska specificera mål och sätta in åtgärder för att minska sina utsläpp.

Det vanligaste sättet att ta fram ett klimatbokslut på, är med hjälp av den globala standarden som kallas GHG-protokollet - Greenhouse Gas Protocol. Företag som använder sig av den här standarden ges större möjlighet att jämföra sina egna utsläpp med andra företag. Detta eftersom standarden har en så stor spridning och idag redan används av många företag. GHG används av både företag, regeringar och andra typer av organisationer.

När ett företag rapporterar enligt GHG-protokollet så utgår man från tre olika så kallade “scopes”. Nedan listar vi dessa:
  • Scope 1 - Egna växthusgasutsläppen, alltså ett företags direkta utsläpp. Det kan till exempel omfatta tjänstebilar om företaget tillhandahåller sådana.

  • Scope 2 - Inköpt energi, alltså de indirekta utsläppen från el, värme och kyla. Det kan till exempel vara ett företags elförbrukning som en fastighetsägare i grunden står för.

  • Scope 3 - Resterande indirekta utsläpp, alltså utsläpp som företaget ansvarar för men som kanske ligger utanför företagets egna gränser. Det kan till exempel vara utsläpp som en leverantör står för, eller utsläpp från tjänsteresor. Detta scope är det många företag som utelämnar, trots att det är en viktig del för ett komplett klimatbokslut.

Men hur ser då processen ut för att ta fram ett klimatbokslut? Nedan går vi igenom de huvudsakliga stegen:

  1. Kartläggning av växthusgasutsläpp. Det första steget är att bestämma vilka kategorier företaget ska rapportera - detta utifrån GHG-protokollet. Det är mellan de olika “scopesen” man väljer.

  2. Datainsamling. Sedan har det blivit dags att samla in all information. Alltså - hur mycket utsläpp har företaget egentligen haft? Data hämtas bland annat från de egna interna systemen - men även från leverantörer om sådana finns. Om företagets bokföring är molnbaserad så underlättas den här processen, då verifikationer och underlag finns lättillgängligt - till exempel ett bensinkvitto eller tågbiljett.

  3. Beräkning och rapport. Följande steg är att göra beräkningarna samt framställa en slutlig rapport. Det är inget enkelt jobb - men det finns olika beräkningshjälper man kan använda sig av. På den här hemsidan kan du få hjälp med beräkningar för bland annat flygresor, företag och evenemang.

  4. Nästa steg. När ett företag slutligen har sitt klimatbokslut i handen har det blivit dags att ta nästa steg och ta fram en plan för hur företaget ska kunna göra bättre ifrån sig. Det vill säga minska sina utsläpp. Sedan är det såklart även viktigt att sätta mål för det kommande året - så man vet vart man siktar.

 Varför är det viktigt att ha koll på vad ett klimatbokslut är?

Först och främst är det viktigt eftersom ett företag kan öka sin trovärdighet bland kunder, leverantörer och övriga intressenter. Klimatfrågor har som sagt blivit allt mer prioriterade. Så om ditt företag jobbar för att minska sitt klimatavtryck och tar sitt ansvar kan det vara en anledning till att en kund väljer dig och inte en konkurrent. 

Sedan är det även viktigt för att du som företagare ska veta hur du utvecklar ditt hållbarhetsarbete ytterligare. Kanske jobbar du redan med att kartlägga verksamhetens energiförbrukning? Men om du har koll på klimatbokslutet kan du ta ytterligare ett steg och komma längre i arbetet genom att sätta mål - även planer för att nå målen.

Slutligen kan det vara en inspiration även för andra företag - både för konkurrenter eller företag inom andra branscher. Om vi kan hjälpas åt och ta efter varandra kommer vi kunna minska utsläppen och gå mot en hållbar värld.

 Tips!

Först och främst vill vi vara tydliga med att klimatbokslut inte är en enkel grej som man gör på en vecka. Det är en process - där man hela tiden blir bättre och utvecklar sin förståelse - som med allt annat! Ditt första klimatbokslut kommer kanske inte ha helt korrekta underlag - men det sägs att någon data är bättre än ingen data.

Många gånger kan företag fastna i att ta fram ett klimatbokslut för att sedan bara publicera det på hemsidan - utan att ta till några vidare åtgärder. Men stanna inte där - det är viktigt att ta det sista steget och sätta mål utifrån det nuvarande resultatet. Sök efter möjligheter - på så vis kommer ni kunna minska klimatpåverkan och samtidigt förbättra ekonomin!

Sammanfattning

GHG, “scopes” och olika typer av växthusgasutsläpp - hur ska man hålla reda på allt? Det du ska ta med dig från det här inlägget är framför allt att alla delar i klimatbokslutet är viktiga - utelämna helst inget av de tre “scopesen” även om det ena känns viktigare än det andra. Håll dig sedan till en uppsatt plan för de olika stegen du behöver ta för att få fram det slutgiltiga klimatbokslutet. Sist men inte minst - mål och åtgärder. Ta det sista steget och sätt upp en plan för hur ni ska kunna göra ännu bättre ifrån er.

Vi värnar om miljön och givetvis arbetar vi själva med klimatbokslut. Vi ser det som en viktig del i vår verksamhet och vi hoppas med detta kunna inspirera andra att också göra sitt bästa för att minska sitt klimatavtryck. Vi vet att det kan vara krångligt - men vi hjälper dig gärna! Kontakta oss så kan vi prata vidare och komma fram till en lösning som passar just dig!

Inlägget publicerades 2022-04-29.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: