Blog Layout

Vad är en likviditetsbudget?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Det är inte bara långsiktiga mål som är viktiga. Något som även bör tas på allvar är de kortsiktiga delmålen - och där spelar företagets likviditet en stor roll. Men vad är egentligen likviditet? Ska du verkligen behöva göra en likviditetsbudget när du redan gjort årets resultatbudget? I det här inlägget går vi igenom vad en likviditetsbudget faktiskt är och varför den är så viktig för den kortsiktiga ekonomiska hållningen. Vi går även igenom lite tips vad du ska tänka på samt hur du som företagare kan göra för att ta fram en likviditetsbudget.
 

Vad är en likviditetsbudget?

Till en början ska vi reda ut vad ordet likviditet har för innebörd. Likviditet är ett slags mått som mäter ett företags förmåga att kunna betala. Oftast är det kopplat till hur företagets betalningsförmåga ser ut om man kollar på kort sikt. En likviditetsbudget blir därför en budget för hur företagets pengar kommer täcka de utbetalningar som finns för respektive månad. I den här budgeten ska du ställa upp de kommande in- och utbetalningarna som finns.

Så här ställer vi upp en likviditetsbudget:
Likvida medel (pengar på banken) + Inbetalningar - Utbetalningar = Likvida medel

Likviditetsbudget
Saldo på banken i början av månaden 200 000 kr
Inbetalningar
Betalningar från kunder (inklusive moms) 150 000 kr
Summa inbetalningar 150 000 kr
Utbetalningar
Betalningar till leverantörer (inklusive moms) -12 000 kr
Moms att betala -30 000 kr
Lön (netto) -35 000 kr
Skatter och sociala avgifter -32 000 kr
Summa utbetalningar -109 000 kr
Saldo på banken i slutet av månaden 241 000 kr

Om vi jämför en likviditetsbudget med en resultatbudget, så handlar likviditet om de pengar som finns på banken och kan användas direkt. En resultatbudget däremot, visar bara ett förväntat resultat - alltså inga pengar som kan användas varje månad för att betala räkningar.

Ett annat begrepp som är aktuellt att diskutera i det här blogginlägget är kassalikviditet. Det är ett nyckeltal som visar företagets betalningsförmåga på kort sikt - i procent. När ett företag har en kassalikviditet på 100% innebär det att företaget rent teoretiskt kan betala alla sina kortfristiga skulder.

Så här räknar man fram ett företags procentuella kassalikviditet:
(Omsättningstillgångar - Varulager) / Kortfristiga skulder * 100

Procentuell kassalikviditet
Omsättningstillgångar
Kundfordringar 150 000 kr
Företagskonto 200 000 kr
Summa 350 000
Kortfristiga skulder
Leverantörsskulder 12 000 kr
Moms, skatter och sociala avgifter 62 000 kr
Summa 74 000 kr
Kassalikviditet (350 000 / 74 000) x 100 473

Utifrån det här exemplet kan de kortfristiga skulderna alltså betalas lite drygt 4,5 gånger med de nuvarande tillgångarna.


 Varför är det viktigt att ha koll på vad en likviditetsbudget är?

Många gånger kan det kännas viktigare med en resultatbudget. Men i själva verket är det minst lika viktigt att hålla likviditetsbudgeten central i din ekonomiska planering. Resultatbudgeten bildar en uppfattning av de långsiktiga målen - men på vägen dit är det även nödvändigt med delmål för att se till att företaget klarar sig i nuet. 

Är det brist på pengar under årets gång kan det skapa problem. Kanske resulterar det i att kunder inte får levererat vad de förväntar sig eller att myndigheter inte får in de betalningar som efterfrågas. Orsaken till att de möjligen blir så kan till exempel vara att det finns produktionskostnader men att du inte får betalt för det förrän flera månader senare när produkten levererats till kund.

 Tips och kom ihåg!

verksamt.se kan du enkelt göra en likviditetsbudget som även går att exportera till en excel. Du fyller i de in- och utbetalningar som företaget väntas ha under specifik månad - så görs beräkningarna automatiskt. Återkom gärna till den här hemsidan för att uppdatera en likviditetsbudget varje månad. 

För kassalikviditeten är det viktigt att sikta på att den ligger på minst 100% - helst över. På så vis står ditt företag bättre rustat inför kommande investeringar eller andra kanske helt oväntade händelser - ett bra exempel där är coronapandemin. Företag som haft en högre kassalikviditet klarar sig bättre eftersom det finns pengar på banken som kan täcka förlusten av de minskade inbetalningarna.

Nedan listar vi några förslag på hur du kan förbättra ditt företags likviditet!

  • Se över företagets kostnader. Många gånger finns det en hel del onödiga kostnader - som inte gynnar eller hjälper företaget framåt.

  • Villkor för fakturering. Skicka ut fakturor så fort som möjligt. Se sedan över betalningsvillkoren för faktureringen - till exempel korta ned den från 30 till 10 eller 14 dagar. Kom även ihåg att skicka påminnelser till dina kunder så fort en faktura har förfallit.

  • Leasa inventarier. I vissa fall kan det vara mer fördelaktigt att leasa eller hyra inventarier än att företaget äger dem. Så se över vilka möjligheter som finns och vad som är lönt här.

  • Ändra uppgifter för preliminärskatt (F-skatt). Kika på om den uppskattade vinst du angett i din preliminära inkomstdeklaration verkar korrekt. Annars kan du ändra dessa uppgifter och på så vis få en lägre utbetalning per månad. Men kom ihåg att du får betala restskatt om det under året betalas in för lite skatt.

Sammanfattning

Långsiktiga och kortsiktiga mål - båda lika viktiga. En likviditetsbudget kan hjälpa dig med det sistnämnda. Få koll på dina in- och utbetalningar och var säker på att ekonomin räcker till varje månad under årets gång. Viktigt är även att höja kassalikviditeten till över 100% för att stå rustad inför framtidens alla utmaningar och nya planer. Kom även ihåg att se över hur företaget jobbar för att faktiskt få era pengar. Minska de återkommande månadskostnaderna och se över betalningsvillkoren gentemot kunder.

Förhoppningsvis känner du dig nu lite säkrare på vad en likviditetsbudget är, hur du skapar en och hur du kan jobba för att öka ditt företags likviditet. Om du känner att du behöver ytterligare rådgivning eller guidning för ditt företags likviditet är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Inlägget publicerades 2022-02-28.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: