CSRD - vad är det?
3 minuters läsning
Vårt samhälle strävar mer än någonsin mot ett mer hållbart förhållningssätt och där spelar alla företag - både små och stora - en viktig roll. Att förstå och rapportera kring hållbarhetsfrågor blir allt viktigare och det är här Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD - kommer in i bilden. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på vad CSRD faktiskt innebär, varför det är viktigt att ha koll på samt dela några enkla tips och kom ihåg för dig som driver ett mindre företag.
CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive
CSRD, eller Corporate Sustainability Reporting Directive, är en EU-förordning som syftar till att stärka och göra företagens hållbarhetsrapportering enklare. Med andra ord handlar det om att företag kommer behöva rapportera mer om hur de påverkar miljön och samhället i sitt dagliga arbete. Det här direktivet trädde i kraft den 1 januari 2024 och strävar efter att göra företagsrapportering om hållbarhetsfrågor mer enhetlig, jämförbar och meningsfull för alla intressenter.
CSRS är en del av EU:s övergripande mål för att klara sina
Net Zero-målsättningar till 2050. Det är framför allt medelstora till stora företag som ska rapportera sin påverkan på miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter samt motverkande av korruption. Det ska även framgå vilka åtgärder som finns för att förhindra negativ inverkan samt vilka möjliga risker som finns för att upprätthålla ett hållbart företagande.
Varför är det viktigt att ha koll på reglerna kring CSRD?
Som småföretagare kanske du nu funderar på hur det här påverkar och är viktigt för dig. Kravet gäller ju i dagsläget medelstora till stora företag - men indirekt kan det komma att påverka dig och ditt företag. Det kan vara så att du har kunder eller leverantörer som är ett större företag - i och med att de nya kraven ställs på dem kommer de därmed behöva ställa krav på dig.
Tips och kom ihåg!
- Förstå reglerna. Ta dig tid att läsa på så du förstår vad CSRD-reglerna innebär och red ut om du har några kunder eller leverantörer som direkt kommer påverkas av kraven.
- Ta action. Kommer dina kunder eller leverantörer påverkas direkt kan du redan nu upprätta en egen hållbarhetsredovisning - som du kan dela med företagets intressenter.
- Förbered dig.
Även om ditt företag inte har kunder eller leverantörer som direkt påverkas av direktiven kan du påbörja arbetet med hållbarhetsrapportering redan nu. Då är du förberedd och har tydliga rutiner för hur du sköter arbetet när kraven även kommer ställas på mindre företag.